Portfolio & CV
Σωτήρης Γιαμάκος, Αρχιτέκτων
IFDS 2007.
Ο Σωτήρης Γιαμάκος είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Θάλεια Σακελλαρίδου και έχει τέσσερα παιδιά. Την Μερόπη που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Άννα στο γυμνάσιο, την Αλίκη και το Νίκο στο Δημοτικό.
Είναι Αρχιτέκτονας (ΑΠΘ. 1987) και εκπαιδευτικός (2009).
Μεταπτυχιακές σπουδές:
2018 - 2019 Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΠΘ. ¨Αστικές αναπλάσεις, αστική ανάπτυξη και αγορά ακινήτων¨,
Στάδιο: εκπόνησης Διπλωματικής εργασίας με θέμα ΒΟΛΟΣ 2050 - Ανθεκτικότητα και Στρατηγικές Αναπλάσεις Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Εργασιακή εμπειρία:
Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα για περίπου 25 χρόνια, κυρίως σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, με δεκάδες διακρίσεις και βραβεία. Γνωστά του έργα στο Βόλο είναι το γεφυράκι στην παραλία, η αναμόρφωση του Ξενία, το Μεταξουργείο, οι σχεδιασμοί και αναπλάσεις για το θαλάσσιο μέτωπο, τη πόλη, το πανεπιστήμιο και το Λιμάνι. Εργασίες του στο εξωτερικό έχουν υλοποιηθεί από τη Unicredit Bank – περίπτερο του UEFA Champions-League Trophy (2012), από την BMW το 2013 ενώ αρχιτεκτονικά του έργα έχουν εκτεθεί σε θεματικές εκθέσεις σε Ν.Υόρκη και Λονδίνο.
Έως την πρόσληψή του στο Δημόσιο Τομέα ήταν κάτοχος πτυχίου μελετητή δημοσίων έργων Γ΄ Τάξης για Αρχιτεκτονικές (κατηγορία 6) και ειδικές Αρχιτεκτονικές μελέτες (κατηγορία 7), και παρείχε υπηρεσίες ως κύριος μελετητής, ως επιστημονικός σύμβουλος και ως υπεύθυνος συγκρότησης διεπιστημονικών ομάδων διαφόρων ειδικοτήτων.
Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα με ένα μεγάλο αριθμό καταξιωμένων μηχανικών και συμβούλων, κάθε κατηγορίας μελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Δήμους, Κοινότητες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργεία και σημαντικές εργοληπτικές επιχειρήσεις στους παρακάτω τομείς έργων :
-
Τομέας Θαλασσίων – Παρακτίων Έργων
-
Τομέας Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας
-
Τομέας Εκπαίδευσης
-
Τομέας Υγείας
-
Τομέας Ειδικών Έργων
-
Τομέας Τουρισμού
-
Τομέας Παραδοσιακών Έργων
-
Τομέας Κατοικίας
Επιλεγμένες Εισηγήσεις :
1987 – 1988 Σύνταξη μελέτης «Ολυμπιακού Κέντρου Ναυταθλητισμού στο Βόλο», (Σ. Γιαμάκος, Ν. Τρύφωνας), Κύκλος Διαλέξεων με θέμα τα Ολυμπιακά Ναυταθλητικά Κέντρα και την Περιφερειακή Ανάπτυξη. (βλ. Εισηγήσεις1987 –1988 Σ.Γιαμάκου)
14.11.87 Βόλος, Ν.Ο.Β.Α. "Βόλος-Ολυμπιακό κέντρο Ναυταθλητισμού"
23.11.87 Βόλος, Ι.Ο.Β.Α.Θ. " Ολυμπιακά κέντρα Ναυταθλητισμού."
Ιαν. 1988 Σύνταξη «Φακέλου υποψηφιότητας» της πόλης του Βόλου – Αίτημα προς την ΕΟΑ, πρόταση της πόλης να επιλεγεί συνδιοργανώτρια για το αγώνισμα της Ιστιοπλοίας , για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, BΟΛΟΣ-Ολυμπιακό Κέντρο Ναυταθλητισμού, Δήμος Βόλου,
10.02.90 Βόλος - Park, ΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ επιστημόνων για την οργάνωση του (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μέλος και εισηγητής ομάδας του Τ.Ε.Ε., τμήματος Μαγνησίας με θέμα: " Η αξιοποίηση του Παγασητικού σαν Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο και κατ' επέκταση εκμετάλλευσή του απο το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας."
20–21.7.1990 «Ερωτήματα πάνω στη χωροθέτηση του ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας στην Αθήνα», πρ. επιστ. Διημ. Επιπτώσεις της Χωροθέτησης των Ολ. Εγκαταστάσεων στο Πολεοδομική Συγκρότημα της Αθήνας Εισήγηση με θέμα: " Ερωτήματα πάνω στη χωροθέτηση του Ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοίας στην Αθήνα.", Σ. Γιαμάκος, ΤΕΕ,. Αθήνα.
27.11.92 ΒΟΛΟΣ - Αμφιθέατρο Πεδίου Αρεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ημερίδα με θέμα: Ο ρόλος του Νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Οργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Τ.Ε.Ε., τμήμα Μαγνησίας. Εισήγηση με θέμα: "Προγραμματισμός και Σχεδιασμός εγκαταστάσεων Θαλασσίου Τουρισμού ".
29-31.10.1993 Εισήγηση σε Διεθνές Αρχιτεκτονικό Συνέδριο της UIA - ΤΕΕ , με θέμα
"Αρχιτεκτονική και Θαλάσσιες επεμβάσεις - Ολυμπιακό Κέντρο Ναυταθλητισμού" , Σ. Γιαμάκος, Σαντορίνη.
24.11 1993 (Εισηγητής και Οργανωτική Επιτροπή) Ημερίδα: Θαλάσσιος Τουρισμός Ανάπτυξη, Προοπτικές. Οργάνωση: Τ.Ε.Ε. τμήμα Μαγνησίας και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Βόλος. Εισήγηση: "Πυρήνες Θαλασσίου Τουρισμού. Σημεία αναφοράς αστικού τοπίου και κοινωνικής συνάθροισης."
24.11. 1996 Βόλος, Τ.Ε.Ε. Ημερίδα με θέμα: ¨Ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού¨ Οργάνωση: Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, Εισήγηση με θέμα:" Θαλάσσιος Τουρισμός ¨
23.03.1998 Ενημέρωση και Επισημάνσεις του Διευθύνοντα Σύμβουλου του «Αθήνα 2004» κ. Κ. Μπακούρη – και από τον ίδιο της Διυπουργικής Επιτροπής – για προβλήματα και κινδύνους που πιθανόν να ανέκυπταν τόσο από τα χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Έργων όσο και από τις επιλογές χωροθέτησης τους.
1997 – 1999 Επίβλεψη Διπλωματικών Εργασιών νέων Επιστημόνων του ΕΜΠ σε θέματα Αθλητισμού και χώρων Ενεργητικής Αναψυχής.
25.01.1999 Συμμετοχή στο διαγωνισμό «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» του Ομίλου Εταιρειών - Αρχιτεκτονικό γραφείο, ΓΙΑΜΑΚΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. & Sizemore Floyd Sports Planning International , LLC. – ( ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, αρ. πρ: ΝΥ 67/κμ/15.3.2000 Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.)
08.03.1999 Ενημέρωση και Επισημάνσεις αναφορικά με το «Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά» σε πρόσκληση επιτροπής του οργανισμού «Αθήνα 2004» στο Ζάππειο Μέγαρο. Προσκεκλημένος εμπειρογνώμονας :ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΩΝΗΣ, Διεθνής Τεχνικός Σύμβουλος, Οργάνωσης και Εκτέλεσης Ολυμπιακών Αγώνων Ιστιοπλοΐας.
29.09.1999 Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνισμό «Πολεοδομικός και Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός για το Ολυμπιακό Χωριό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα» Σύμπραξης γραφείων: Ν. Γιαμάκος, ATELIER D’ ARCHITECTURE ET D’ URBANISME, ARISTEA ET MANUEL BAUD-BOVY, και των ειδικών συμβούλων Sizemore Floyd Sports Planning International , LLC ( ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 30.12. 1999 )
Aπρ. 2000 Συμμετοχή στο «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Σχεδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας σε επίπεδο Ιδεών» , (Ομάδα 55555 Β) Σύμπραξη γραφείων: Aαρχιτεκτονικό γραφείο, ΓΙΑΜΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ » & ATELIER D’ ARCHITECTURE ET D’ URBANISME, ARISTEA ET MANUEL BAUD-BOVY.
20.11. 2000 Εισήγηση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Εργων με θέμα «Προσέγγιση στις βασικές αρχές σχεδιασμού Ολυμπιακών Λιμένων - Η διαχείριση του θαλάσσιου χώρου κατά την ολυμπιακή περίοδο» , Σ. Γιαμάκος, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Αθήνα.
10.10. 2001 Συμμετοχή σε «Διεθνείς Διαγωνισμούς για το Σχεδιασμό έργων που σχετίζονται με την Προετοιμασία της Αθήνας να υποδεχτεί του Αγώνες του 2004» , (Αλιμος κλπ.)
20.11. 2002 Α' Διάκριση σε διαγωνισμό με το σύστημα μελέτη κατασκευή - ανάθεση μελέτης για την Κατασκευή Ολυμπιακού Ξενοδοχείου προορισμένου για την Φιλοξενία αθλητών του 2004 στην πόλη του Βόλου.
11.4.2009 Κύριος Ομιλητής κα Διοργανωτής σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: Η ιστιοπλοΐα στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 και η σχέση της με την Τοπική Ανάπτυξη. ΤEΕ (Τμήμα Μαγνησίας), η ΤΕΔΚ, και η Αργοναυτική Ακαδημία του MSC.
19.10.2009 Εισήγηση σε ημερίδα για την τεχνολογία στην Β/θμια Εκπαίδευση με Θέμα: Από την τεχνοκρατική πρακτική στην Μαθησιακή Διαδικασία Η διαχείριση Project στο μάθημα της Τεχνολογίας - 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
6/5/2011 Σύρος, 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη». Εισήγηση με θέμα: Μια διαφοροποιημένη εκπαιδευτική πρόταση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην εξοικείωση με τη τεχνολογική έρευνα, Γιαμάκος Σωτήριος1, Σακελλαρίδου Ευθαλία2.
6/5/2011 Σύρος, 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη». Εισήγηση με θέμα: Διδακτικό Σενάριο : Προσέγγιση της διδασκαλίας της περιγραφής μέσα από τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των μουσείων και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους με τη βοήθεια των διαδικτυακών λεξικών. Σακελλαρίδου Ευθαλία1., Γιαμάκος Σωτήριος2.
28/6/2017 Βόλος Valis, Η μαρίνα του Βόλου (Δείτε Εδώ)
20/9/2018 Βόλος, ΧΕΝΙΑ , Η μαρίνα του Βόλου, το νέο λιμάνι, το μέλλον της πόλης. (Δείτε εδώ)
Αθλητισμός - Εθελοντισμός:
Το 1981-84 συμμετείχε στη Ελληνική εθνική και προολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας με διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς αγώνες.
Το 1987 συμμετείχε με σχεδιασμούς του στις διεκδικήσεις του Βόλου σε Ολυμπιακά Αθλήματα (Εισήγηση του ιδίου και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου). Είναι πτυχιούχος (ΓΓΑ) προπονητής ιστιοπλοΐας και Θαλ. Σκι. Το 2003 και για μια 10ετία προσπάθησε να αναδείξει τον Παγασητικό ως ¨Αργοναυτικό Πάρκο¨ θαλάσσιας ψυχαγωγίας. Το 2006 διεκδίκησε τους Παγκόσμιους αγώνες ιστιοπλοΐας ανθρώπων με αναπηρίες IFDS IMC 2007, τους οποίους, μαζί με 300 εθελοντές, υλοποίησαν το 2007 με μεγάλη επιτυχία στην Άφησσο του Πηλίου. Την άνοιξη του 2008 υλοποίησε στο Πήλιο το πρόγραμμα ¨Καλλιστώ¨ με 2500 επισκέπτες μαθητές και καθηγητές.
Συμμετείχε εθελοντικά ως αργοναύτης, στη προπαρασκευή του ταξιδιού της Αργούς στη Τουρκία (2007), στο πειραματικό ταξίδι (2008) , στη Γεωργία με την αργώ (2009), και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως εθελοντής διασώστης θαλάσσης (Αθήνα 2004).