
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Το περιφερειακό αθλητικό κέντρο του Βόλου παρά το ύψος της Ολυμπιακής επένδυσης δεν έχει δημιουργήσει ένα τόπο ενεργητικής αναψυχής, όπως θα περίμενε κανείς, για μια τέτοια εγκατάσταση. Η εικόνα του άδειου χώρου κυριαρχεί και μόνο στα πλαίσια μεγάλων αθλητικών γεγονότων η περιοχή αναζωογονείτε. Μπορούν τέτοια γεγονότα να επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση για να ζωντανέψει ο χώρος; H απάντηση είναι σαφώς όχι. Ακόμη και αν οι αθλητικές εγκαταστάσεις αυξηθούν και βελτιώσουν τη λειτουργία τους με τοπική διαχείριση, οι εικόνα του άδειου χώρου θα υπερισχύει καθώς κανένα σενάριο μεταολυμπιακής χρήσης δεν εξετάστηκε την περίοδο του σχεδιασμού του, όπως άλλωστε και σε όλα τα ολυμπιακά έργα που ρημάζουν στην Ελλάδα.
Για να ζωντανέψει ο χώρος χρειάζονται περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι και μικτές χρήσεις που θα εξελίξουν την κινητικότητα σε αυτή τη περιοχή. Σήμερα παρά το δυναμικό σε κοινωφελείς λειτουργίες, αθλητικούς χώρους, πάρκα και σχολεία, λείπουν οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες αφού η περιοχή στερείται κεντρικότητας και συνδέσεων με την υπόλοιπη πόλη.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στη πρότασή μας επανασχεδιάζεται το δίκτυο πρόσβασης ώστε να ο χώρος να ενοποιηθεί με τις γύρω αστικές ενότητες. Ενισχύεται η κεντρικότητα με τη χωροθέτηση νέων μπλοκ κατοικιών στη περίμετρο της ενότητας, που θα αυξήσουν την πυκνότητα των κατοίκων.
Εξαλείφουμε το πρόβλημα του τοίχους του σημερινού περιφερειακού προς τα ΒΔ και συνδέουμε την ενότητα με όλα τα δίκτυα κινητικότητας της πόλης ενισχύοντας με αυτό το τρόπο τον περιφερειακό χαρακτήρα της ενότητας αλλά και όλων των υφιστάμενων υποδομών (Σχολεία, αθλητικά κέντρα, πισίνες κλπ). Τέλος ενισχύουμε τη τουριστική χρήση του χώρου συνδέοντας τον με το νέο προαστιακό πάρκο που περικυκλώνει τη πόλη και το νέο Διοικητικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γεωργούλα.