Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η ενότητα C οριοθετείτε προς τα δυτικά από τη γεωπονική σχολή του ΠΘ, τα ΕΠΑΛ και σχολεία που ανορθόδοξα αποκόπτονται από τον αστικό ιστό εξαιτίας του τύπου της περιφερειακής οδού. Ανατολικά η ενότητα οριοθετείται από τον Κραυσίδωνα που έχει ήδη αναδειχτεί σε ένα τουριστικό μονοπάτι προς το Πήλιο με τρεχούμενα νερά και μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό τον άξονα έχει προταθεί η βέλτιστη λύση για την δημιουργία τελεφερίκ (Γιαμάκος 2019) προς τις Αγριόλευκες του Πηλίου.
Η μεγάλη πρόκληση για την ενότητα D είναι να εξελίξει αυτή τη Πύλη προς το βουνό σε ένα θέρετρο τουρισμού που θα συγκρατήσει τους επισκέπτες αλλά και θα τους διοχετεύσει με βιώσιμα μέσα κινητικότητας προς τη πόλη.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στη πρότασή μας ένα νέο αστικό επίκεντρο χειμερινού τουρισμού βόρεια και νότια του περιφερειακού με μετασχηματισμένα έντονα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, υποδομές υποστήριξης (μακροχρόνια στάθμευση), φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, ειδικά καταστήματα και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, δημιουργούν ένα θεματικό επίκεντρο ενεργητικής αναψυχής και τουρισμού, αντίστοιχο του οποίου συναντούμε μόνο στις Αλπικές χώρες με παράδοση σε αυτές τις δραστηριότητες (Αυστρία κλπ.).
Η ενότητα συνδέεται (τραμ) μέσω του Κραυσίδονα απευθείας στο κεντρικό επιβατικό σταθμό. Είναι ο άξονα που συστήνεται για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων φιλοξενίας και ξενοδοχείων και που διαπερνά το συνδεδεμένο εμπορικό κέντρο της πόλης, το συγκρότημα Μουρτζούκου κλπ. Επίσης η ενότητα υποστηρίζεται από τη προτεινόμενη προαστιακή γραμμή τραμ ώστε να είναι εφικτή η επίσκεψημότητα της πόλης σε όλα της τα σημεία χωρείς IX. Η ίδια συνθήκη κινητικότητας λειτουργεί και αντίστροφα για τους Βολιώτες που θέλουν να ανεβούν στο βουνό ξεκινώντας από το σπίτι τους με τα πόδια, αλλά και τους επισκέπτες από άλλες πόλεις που θα επιλέξουν να επισκεφτούν το Βόλο με δημόσια μέσα διαμετακόμησης.