
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Αν και ο Βόλος με τη πρότασή μας υπερδιπλασιάζει το θαλάσσιο μέτωπό του η ενδοχώρα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στη πόλη, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπτυχθεί σαν τουριστικό θέρετρο. Το στρατόπεδο Γεωργούλα βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο της Ν. Ιωνίας, κομβικό για τη σύνδεση και τη κεντρικότητα της πόλης και με δυνατότητα σε συμβολισμούς σύγχρονης αστικής ανάπτυξης.
Ο άξονας σύνδεσης με το εμπορικό κέντρο του Βόλου προκαλεί στην ανάδειξη της ενότητας σε ένα σύγχρονο Διοικητικό και Οικονομικό Κέντρο που μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από εταιρείες και τραπεζικούς οργανισμούς, ένα σύγχρονο Δημαρχείο που θα απελευθερώσει τα σημερινά κτήρια για αίθουσες πολιτισμού, τέχνης και δεξιώσεων, το νέο Δικαστικό Μέγαρο, χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων και βέβαια καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, πλατεία και κατοικίες.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στη πρότασή μας υπογραμμίζεται ο εμπορικός άξονας της πόλης με κλιμάκωση της πυκνότητας προς το περιφερειακό αθλητικό κέντρο όπου έχει εντοπιστεί πρόβλημα ενεργού πληθυσμού και ερημιά. Ως προς το αστικό ανάγλυφο θεωρούμε ότι ένα Διοικητικό και Οικονομικό κέντρο πρέπει να είναι ευδιάκριτο από όλα τα σημεία του ορίζοντα και για αυτό εδώ προτείνεται το ψηλότερο κτήριο της πόλης. Γενικά η δόμηση αναπτύσσεται αξονικά δεξιά και αριστερά μιας μεγάλης κεντρικής καταπράσινης πλατείας γεμάτη από χώρους εστίασης και τσιπουράδικα, που ρέει προς το περιφερειακό αλλά και το Βόλο. Η σύνδεση με τον περιφερειακό σε σχήμα Y πιστεύουμε ότι θα γίνει η κεντρική πύλη της πόλης. Τη πλατεία διέρχονται όλες οι γραμμές διαμετακόμισης του Βόλου, ενώ τα IX αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο εξωτερικά στους περιμετρικούς άξονες στα όρια της ενότητας. Η υπεραξία από την αύξηση και την πύκνωση της δόμησης μπορεί να ισοσκελίσει την επένδυση σε δημόσιες υποδομές και χώρους στάθμευσης και βέβαια εάν τηρηθούν οι διεθνείς πρακτικές υλοποίησης ΣΔΙΤ (πιστοποιήσεις Leed κλπ.), η εξεύρεση πόρων για μια τέτοια ανάπτυξη από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές ακολουθεί τη πεπατημένη.