Η προοπτική δημιουργίας τελεφερίκ που θα συνδέει το Βόλο με τις Αγριόλευκες [1], αλλάζει δραστικά το τουριστικό προφίλ της πόλης καθώς μετατρέπεται σε Πύλη Χιονοδρομικού Κέντρου.
Το σχέδιο (Pre Concept master Plan) του Αρχιτέκτονα μηχανικού Σωτήρη Γιαμάκου που προβάλλεται έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει την παραπάνω αναγκαιότητα και ν’ αναδείξει ένα πιθανό σενάριο για το πώς ο Βόλος μπορεί να υποδεχτεί αυτή τη νέα χρήση.
Το Νέο Χιονοδρομικό μετατρέπει τη Δυτική πλευρά του Πηλίου σ’ ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με εξαιρετικά οικολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Το τοπίο και η σχέση βουνού - θάλασσας είναι μοναδικά στον κόσμο. Εδώ μπορεί κανείς ταυτόχρονα ν’ ασχοληθεί με χιονοδρομίες αλλά και θαλάσσια σπορ, να περπατήσει στο Βουνό των Κενταύρων αλλά και στην πόλη των Αργοναυτών. Στις πλαγιές πρέπει να ξανασχεδιαστούν τα μονοπάτια αλλά και να προβλεφτούν νέα, για καταβάσεις με ποδήλατα, για ηλικιωμένους και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, γιατί είναι χιλιάδες οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα μας επισκεφτούν. Πρέπει να προσεχτεί η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής και οι υπηρεσίες μας να επεκταθούν σε ολόκληρο το βουνό και τις ακτές μας.
Στο σχέδιο προτείνονται πέντε πύλες του τελεφερίκ:
· Βόλος
· Πορταριά
· Αλυκόπετρα
· Χάνια
· Αγριόλευκες
Video 360: Περιστρέψτε τη κάμερα με το ποντίκι ή με αφή σε κινητά και παρατηρήστε σφαιρικά τη θέα του τελεφερίκ και των πολεοδομικών προτάσεων (Σενάρια Ανάπτυξης), του Αρχιτέκτονα Σωτήρη Γιαμάκου για τη πόλη του Βόλου!
Ο Βόλος ως πύλη χιονοδρομικού κέντρου πρέπει να ετοιμαστεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό πρόσθετων επισκεπτών που θα έρθουν για το Νέο Χιονοδρομικό και την εμπειρία του τελεφερίκ.
Όσοι έχουν ταξιδέψει στο Σάλτσμπουργκ, μπορούν να αντιληφθούν τι θα συμβεί στην πόλη. Χιλιάδες επισκέπτες θα κατακλίνουν τα απογεύματα και τις βραδινές ώρες το κέντρο της πόλης, για αγορές, εστιατόρια, μουσεία και ψυχαγωγία. Νέα ξενοδοχεία θα χρειαστεί ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτήν τη ζήτηση ενώ η πόλη θα πρέπει να αναδιοργανώσει το σχεδιασμό και τις υπηρεσίες της προς αυτή τη κατεύθυνση με πρόσθετες συγκοινωνίες, έξυπνα συστήματα πληροφοριών, χώρους στάθμευσης λεωφορείων και αυτοκινήτων, πρόσθετη ασφάλεια, αλλά και πολιτικές για την ενίσχυση της τοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλία στην προετοιμασία της πόλης.
Η πύλη στον Περιφερειακό στο ύψος του Κραυσίδωνα μπορεί να συγκρατήσει τα αυτοκίνητα έξω από την πόλη, αν έχουμε φροντίσει για εναλλακτικά μέσα στη μετακίνηση των επισκεπτών, στο κέντρο και την αγορά της πόλης. Αν συνδέσουμε αυτά τα μέσα με αστικά επίκεντρα για πολιτισμό, για φιλοξενία, διασκέδαση κλπ.
Στο σχέδιο προτείνεται μια κυκλική διαδρομή πράσινου τραμ χαμηλής ταχύτητας, που θα υποστηρίζει την πύλη, θα συνδέει μια σειρά χώρων στάθμευση στον Περιφερειακό του Βόλου, θα διασχίζει κάθετα την πόλη στον άξονα του Κραυσίδωνα, θ’ ακολουθεί τη διαδρομή προς το κέντρο μέσω του σημερινού σιδηροδρομικού δικτύου που αλλάζει χρήση χωρίς περιφράξεις, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Δημαρχείο το Πανεπιστήμιο, το Λιμάνι, ακολουθεί το S της Νέας Ιωνίας, το Μουσείο Τσαλαπάτα, τη Βαμβακουργία έως τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού και συνεχίζει κυκλικά την ίδια διαδρομή ακόμη και σε μια μόνο κατεύθυνση! Η κυκλική διαδρομή, διασταυρώνει τον εμπορικό άξονα της επέκτασης της Ερμού στη Νέα Ιωνία, αλλά και νέες πράσινες διαδρομές που θα δέσουν στον Κραυσίδωνα εάν αυτός αναπλαστεί σε πάρκο με τις γειτονιές της πόλης.
Η ανάπτυξη αυτού του δακτυλίου πρέπει να υποστηριχτεί από πολιτικές και κίνητρα για δομές τουρισμού και πολιτισμού. Ιδιαίτερα για την Νέα Ιωνία μια τέτοια προοπτική είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση καθώς η πόλη αποκτάει κεντρικότητα, νέα τουριστική ταυτότητα και αξιοποιεί και ζωντανεύει το απόθεμα κοινόχρηστης υποδομής που διαθέτει. Σ’ αυτό το πλαίσιο ακόμα και το θέμα του Στρατοπέδου Γεωργούλα γίνεται από πρόβλημα μεγάλο αναπτυξιακό θέμα.
Η Πορταριά ξεπερνάει το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης αλλά και η Μακρινίτσα επωφελείται αντίστοιχα, μέσω τακτικής διαδρομής λεωφορείων σε αποφορτισμένο πλέον οδικό δίκτυο.
Στην Αλυκόπετρα προτείνεται η δημιουργία ενός υπερτοπικού κέντρου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού με αναρρίχηση, εξέδρα Paragliding και άλλα που λείπουν από την περιοχή και που το τελεφερίκ δίνει δυνατότητα ανάπτυξης.
Τα Χάνια μετατρέπονται ίσως σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές του χρόνου
Το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες αναβαθμίζεται.
Σωτήριος Γιαμάκος (Μάρτιος 2019)
1. Τα έργα του Τελεφερίκ, το λιμάνι και η μαρίνα του Βόλου συμπεριλήφθηκαν ως αντικείμενο διερεύνησης, στη μελέτη για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (17.3.2019). Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΛΒ και ΥΠΥΜΕ). Η μελέτη θα διαρκέσει ένα χρόνο και στόχος της είναι να φανεί αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουν πέντε άξονες δραστηριοτήτων για το λιμάνι και για τη Μαγνησία.
(ΕΡΤ Βόλου, Μάρτιος 2019)