Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Είναι η περιοχή που περισσότερο κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές καθώς στην αρχαιότητα ο χώρος ήταν κατακλυσμένος από νερό και δημιουργήθηκε από τις φερτές ύλες των χειμάρρων της πόλης, χωρίς όμως στους σύγχρονους σχεδιασμούς να έχουν συνυπολογιστεί οι κλιματικές αλλαγές και η περίπτωση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Όλες οι δυτικές συνοικίες της ενότητας προβλέπεται να κατακλυστούν στο μέλλον από νερό και αυτός είναι ένας βασικός λόγος ολιστικής αναθεώρησης του σχεδίου της πόλης προς τη κατεύθυνση που αυτή η πρόταση υποδεικνύει.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η ενότητα G, μετατρέπεται στη κεντρικότερη περιοχή της πόλης με τη μεγαλύτερη ίσως σημειολογική επισήμανση της ταυτότητας του Βόλου. Στη πρότασή μας η μέχρι σήμερα υποβαθμισμένη περιοχή δυτικά του λιμανιού τριπλασιάζει το θαλάσσιο μέτωπό της και μαζί με το πανεπιστήμιο μετασχηματίζεται σε ένα μεγάλο πολιτιστικό επίκεντρο με μαρίνες (3), σταθμούς κρουαζιερόπλοιων (4), Εκθεσιακό Κέντρο - Αργώ (5) και πάρκο ποδοσφαίρου (6) στη περιοχή του υφιστάμενου γηπέδου της Νεάπολης. Ως προς τη κινητικότητα η ενότητα συνδέεται με το προαστιακό τραμ στις προβλεπόμενες πύλες των εγκαταστάσεων και εύκολα μπορεί να επεκταθεί στη περίμετρο της ενότητας αν δεν υπάρξει μια νέα γραμμή προς τις ακτές των Αλυκών. (Γιαμάκος 1995). Μια κρεμαστή γέφυρα αποκαθιστά τη κίνηση στην οδό Αθηνών, ενώ τα αντιπλημμυρικά κανάλια εκτός της διαχείρισης των όμβριων, συμβάλουν στην ανανέωση των νερών της εσωτερικής λιμενολεκάνης.
Για την υλοποίηση των έργων απαιτείται η σύνδεση με την αγορά ακινήτων και αυτό είναι εφικτό μόνο με παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον τομέα δυτικά της οδού Αθηνών, με μεικτές χρήσεις, έμφαση στο τουρισμό, το πολιτισμό και τη ψυχαγωγία και βέβαια κατοικία. Οι υφιστάμενες χρήσεις δεν αφορούν κατοικία και έτσι δεν υφίσταται θέμα εκτοπισμού, ενώ η μετεγκατάσταση των εκεί επιχειρήσεων είναι δεδομένη λόγο των κινδύνων. Δυτικά της γέφυρας πύργοι μπορούν να επισημάνουν τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης στο διεθνή χώρο και να θέλξουν θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες.