Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός καταστροφής στη Καραμπατζάκη! Η γαλάζια γραμμή στο χάρτη, ο Κραυσίδωνας, είναι ο μοναδικός διαμπερής άξονας πρασίνου, που ενοποιεί όλες τις εν δυνάμει πράσινες διαδρομές της πόλης. Ο Κραυσίδωνας πρέπει να είναι πάρκο!
Ένα πάρκο είναι δημόσιο αγαθό διότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη κατανάλωσή του: το γεγονός ότι κάποιος ωφελείται από το πάρκο, δεν μειώνει το όφελος που έχει κάποιος άλλος. Εν προκειμένω και για τους κατοίκους της Ζάχου αλλά και όλης της πόλης, το καλό είναι η προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του πάρκου και όχι η καταστροφή του.
Στη σημερινή συνάντηση εργασίας με τα μέλη της Επιτροπής Δημοτών για την προστασία και ανάπλαση του Κραυσίδωνα που έγινε με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση της μοναδικότητας του χειμάρρου, ως περιβαλλοντικού άξονα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης μας, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών, για τις ανάγκες της πόλης μας, τα παιδιά, και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Εξετάστηκε πως οι παραπάνω διαδρομές συνδέονται με τον Κραυσίδωνα και αν υπάρχουν εναλλακτικές στη περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών του σημερινού Δήμου.
Η περίπτωση του Κραυσίδωνα στο Βόλο είναι μοναδική. Ο χείμαρρος διασχίζει κεντρικά το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλος - Ν. Ιωνία και δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως κορμός που διακλαδίζει όλες τις οριζόντιες πράσινες διαδρομές της πόλης. Σχολεία, κτίρια πολιτισμού, εκκλησίες, αθλητικά κέντρα, μικρές πλατείες και γειτονιές, συνδέονται οργανικά με το εν δυνάμει πάρκο του χειμάρρου, σε ένα ενιαίο πολεοδομικό δίκτυο πράσινων διαδρομών από το Βορά προς το Νότο.
Κανένας άλλος άξονας της πόλης δεν διαθέτει τέτοιο απόθεμα τόπων ενδιαφέροντος και μάλιστα με δυνατότητα διάχυσης των δραστηριοτήτων στις ευρύτερες γειτονιές!
Κανένας άλλος εν δυνάμει πράσινος άξονας δεν συνδέει το βουνό με τη θάλασσα, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης!
Η επιχειρούμενη παρέμβαση μετατροπής της οδού Καραμπατζάκη σε διαμπερή οδό κυκλοφορίας, ακυρώνει τις χρόνιες προσδοκίες των κατοίκων αυτής της περιοχής. Οι περίοικοι χάριν της βιοκλιματικής βελτίωσης, έχουν από χρόνια εισφέρει σε συντελεστή δόμησης και ύψος δύο ορόφων, για τον ευρύτερο ηλιασμό και αερισμό του χειμάρρου ως πάρκο!
Όμως το πάρκο αυτό δεν είναι μόνο τοπικό θέμα. Είναι ένας πνεύμονας για ολόκληρη τη πόλη που υπολείπεται σε πράσινο και που με τον κατάλληλο σχεδιασμό, αποκτά υπερτοπική αξία.
Η σύνδεση και η διεύρυνση του πάρκου στο πλήθος των κοινωφελών εγκαταστάσεων της Καραμπατζάκη, δημιουργεί από Βορά προς Νότο, μια τουριστική διαδρομή ξεχωριστού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις παραμελημένες γειτονιές της πόλης.
Οι πράσινες υποδομές που συνδέονται στο πάρκο και που σήμερα έχουν στοιχειώσει από την εγκατάλειψη, όπως το γραμμικό Πάρκο της Ρήγα Φεραίου, επανέρχονται σε χρήση. Φυτεύονται, αποκτούν τον προβλεπόμενο αστικό εξοπλισμό, τις παιδικές χαρές και την διευθέτηση των αυτοκινήτων που σήμερα έχουν καταπατήσει τα πάντα, και αποδίδονται στους πεζούς, τα παιδιά, τους ανθρώπους με αναπηρίες και τους ποδηλάτες, που δικαιούνται τις δικές τους διαδρομές. (Βλ. το Γραμμικό Πάρκο της Ρήγα Φεραίου όπως ποτέ δεν υλοποιήθηκε εδώ)
Η συνάντηση εργασίας με τα μέλη της Επιτροπής Δημοτών για τον Κραυσίδωνα, πολύ γρήγορα εξελίχτηκε σε μια απίστευτη για τη πόλη μας διαπίστωση: Αφαιρέστε τη γαλάζια γραμμή στο παραπάνω χάρτη, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος!
Δείτε την ανάρτηση της Επιτροπής Δημοτών εδώ.