Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Μια πόλη που τολμά τόσο μεγάλες αναπλάσεις πρέπει να διασφαλίζει τους κατοίκους της από φαινόμενα εκτοπισμού και άλλους κινδύνους που συνήθως ακολουθούν την αστική ανάπτυξη λόγω των υπεραξιών που αναπτύσσονται παράλληλα με την αστική αναγέννηση των υποβαθμισμένων σήμερα περιοχών. Στη περίμετρο της πόλης σήμερα ζει μεγάλο ποσοστό φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, συνθήκη που ενισχύει την επιλογή παρεμβάσεων σε αυτές της περιοχές που όμως πρέπει να συνδέονται με αντίστοιχες πολιτικές ενίσχυσης αυτών των κατοίκων και αποκατάστασης όσων πρόκειται να πληγούν από τις αναπόφευκτες συνέπιες της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση για τη πόλη είναι να επαυξήσει τις δυνατότητες ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, ώστε να αντιμετωπίσει τις παραπάνω καταστάσεις.
Μια δεύτερη πρόκληση είναι η συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό αυτής της ενότητας. Καθώς στα πλαίσια ενός ολιστικού σχεδιασμού είναι προβλέψιμος και προσδιορισμένος ο μετακινούμενος σε αυτή τη περιοχή πληθυσμός, μια τέτοια διαδικασία θα δώσει στους νέους κατοίκους την αίσθηση της ατομικής συμβολής και ιδιοκτησίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο χώρο.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η εγγύτητα της Β ενότητας με την ενότητα Α δημιουργεί μια ζώνη μετάβασης στο μικτό χαρακτήρα πολεοδόμησης, ενισχύοντας το τομέα της κατοικίας αλλά και εργαστηρίων επίπλων και οικιακού εξοπλισμού που μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα με τον άξονα της περιφερειακής οδού στη νέα της μορφή. Η ενότητα συνδέεται με τη γραμμή του (S), αναπτύσσεται σε κεκλιμένο έδαφος με εξαιρετική θέα στη πόλη και το Παγασητικό κόλπο και μπορεί να διατελέσει σημαντικό ρόλο στην φιλοξενία στελεχών εταιρειών και νέων κατοίκων, καθώς υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης νέου συντελεστή δόμηση. Η υλοποίηση προτείνεται ομοίως με την ενότητα Α και συμπληρωματικά σε αυτή.