Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Νεάπολη είναι η συνειδητοποίηση των κινδύνων από τη κλιματική αλλαγή, η σωστή ενημέρωση των κατοίκων και η συλλογική εξεύρεση λύσεων προς όφελός τους. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο ευκολότερα μπορεί να επωφεληθούν οι κάτοικοι από την υπεραξία της ανάπλασης. Σε θεσμικό επίπεδο η πόλη πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη προτεραιότητας στο προγραμματισμό της (τη θωράκιση από πλημμύρες αυτής της περιοχής) και να λάβει υπ όψη τους μελλοντικούς κινδύνους σε κάθε νέο σχεδιασμό και παρέμβαση.
Οι σημερινές πρακτικές είναι σε λάθος κατεύθυνση (Bλ. Κεφ. Β1.1). Σε αυτή τη κλίμακα πρέπει τα προβλήματα να επιλύονται με ολιστικό σχεδιασμό. Όλα τα δίκτυα κοινωνικής υποδομής πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και η λύση δημιουργίας μιας λιμενολεκάνης, αντί κανάλια, είναι ίσως η λιγότερο δαπανηρή παρέμβαση, με υπεραξία που να μπορεί να ισοσκελίσει την αξία των εδαφών που χάνονται, πριν το έδαφος καλυφθεί από νερά.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Νεάπολη μετατρέπεται σε προκυμαία που οριοθετείται προς Βορά από την οδό Λαρίσης και εκτείνεται μέχρι την είσοδο του περιφερειακού. Το μέτωπο της παραλίας του Βόλου διπλασιάζεται. Η προκυμαία σχηματίζεται σε δύο επίπεδα. Ένα στη στάθμη της θάλασσας του 2050 (+2;) και ένα στη στάθμη της σημερινής λεωφόρου (+6 έως +8). Τα οικοδομικά τετράγωνα και η πολεοδομική χάραξη ακολουθούν την σημερινή παραλία για να διατηρήσει η πόλη τη φυσιογνωμία της. Συστήνονται οι ίδιοι με τη παραλία συντελεστές δόμησης. Στο θαλάσσιο μέτωπο της προκυμαίας τέσσερις προβλήτες προορίζονται για πολιτιστικές λειτουργίες και κοινωνικές εκδηλώσεις (Μουσείο σύγχρονης τεχνολογίας κλπ.). Το πρώτο επίπεδο της προκυμαίας διατίθεται για τις θαλάσσιες λειτουργικές ανάγκες της ενότητας όπως αποθηκευτικοί χώροι, χώροι υγιεινής, ναυτικά καταστήματα, χώροι ναυτικών πρακτορείων, χώροι αναψυχής και τουρισμού, αλλά και καινοτομίες αστικής ανάπτυξης που παρουσιάζονται στο Κεφ. 6Β3. Στο δεύτερο επίπεδο αναπαράγεται βελτιωμένη η εικόνα της σημερινής παραλίας.